Wat is Coworking?

Deze nieuwe manier van werken omvat eigenlijk twee begrippen: werkplekdelen en het uitbouwen van een ‘natuurlijk’ netwerk van digitale nomaden, die ideeën willen uitwisselen en dus willen werken op basis van cocreatie. Voor anderen is het gewoon een manier om de eentonigheid van telewerken te doorbreken.

Je kunt coworking dus niet zomaar in een vakje steken of de gedeelde werkplekken indelen volgens welbepaalde criteria. Elke locatie is door de bedenkers uitgedacht naar aanleiding van heel uiteenlopende behoeften en stijlen, van wat luxueuzer tot heel origineel of apart. De coworkinglocaties kunnen enerzijds beantwoorden aan een behoefte aan gezelligheid – een café, een wifiverbinding en een ontspannen werksfeer, maar evengoed aan meer technische behoeften – geavanceerde bureaus, een vergaderzaal, printer, catering, evenementenruimte, enz.

Hoeveel kost coworking?

Alles hangt af van hoe hoog de gestelde eisen zijn.

De meeste gedeelde werkplekken worden te huur aangeboden tegen een vaste prijs, die varieert naargelang van de termijn: een halve dag, een dag, meerdere dagen per maand, een formule voor een maand of zelfs toegang de klok rond. Je kunt die locaties dus gebruiken op welbepaalde momenten (ongeveer 25 euro per dag) of op regelmatige basis (vanaf 160 euro per maand – gemiddeld 295 euro per maand). Daar kunnen natuurlijk (tegen meerprijs) nog een aantal diensten bijkomen, zoals catering of een secretariaat. Meestal zul je ook een jaarbijdrage moeten betalen voor toegang tot de locatie.

Bij de coworkingcafés kan het gaan van een tarief per minuut tot een forfait (meestal inclusief internetverbinding, koffie/thee/snacks zoveel men wil), of gewoon de verplichting iets te consumeren om toegang te krijgen tot het internet.

Heb je af en toe een werkplek nodig, om op verplaatsing te kunnen werken of om je start-up te lanceren? Dan is het aanbod in Brussel groot genoeg. We hebben hier enkele adressen verzameld, voor elk wat wils. Van heel praktisch tot gezellig, van heel eenvoudig tot volledig uitgerust.